«نفوذ» در ماجرای منا خودنمایی کرد!
«نفوذ» در ماجرای منا خودنمایی کرد!
«پس از این حادثه باید صدای واحد و اعتراض دنیای اسلام بر می خاست اما متأسفانه به جز صدای جمهوری اسلامی ایران صدایی شنیده نشد و حتی دولت هایی که زائران آن ها جزء جان باختگان بودند، در قبال این فاجعه، اعتراض قابل اعتنایی نکردند.»
دیدبان: مسئله نفوذ بعد از تصویب برجام بارها و بارها مورد تاکید رهبر انقلاب قرار گرفتته است. ماجرای اخیر منا و کشتار حجاج مظلوم و واکنش های کشورها به این مقوله بسیار جالب و سنگ محکی برای این داستان بود. از برخورد جمهوری اسلامی و واکنش شدید رهبر انقلاب تا برخورد ضعیف و دیپلماسی خواهش دولت یازدهم و واکنش دیگر کشورها به این مسئله همگی برای مخاطبین جلب توجه می نماید.
رژیم جنایت کار عربستان عید قربان امسال را برای مسلمین جهان تبدیل به عزا کرد. در قبال این مصیبت بزرگ واکنش هایی صورت گرفت که رمز مشترک این واکنش ها از «بی کفایتی آل سعود در مدیریت مناسک حج» حکایت داشت. در این نوشتار به بررسی رمز مشترک واکنش ها، واکنش های خاص و دیپلماسی دولت مردان نسبت به جنایت خونین آل سعود در منا خواهیم پرداخت.
1- رمز مشترک واکنش ها
رمز مشترک واکنش هایی که به فاجعه دردناک منا انجام شد، حکایت از بی کفایتی حکام آل سعود داشت. در این بین می توان به واکنش هایی از سوی کشورهای عراق، لبنان، یمن، ترکیه، اندونزی، افغانستان، مالزی، سنگاپور، پاکستان، نیجریه، کنیا، آفریقای جنوبی و هند اشاره کرد.
2- واکنش های خاص
برخی واکنش های خاص نسبت به فاجعه منا نیز در نوع خود جالب توجه بود. یکی از این واکنش های خاص از سوی اردوغان، رئیس جمهور ترکیه انجام شد.
اردوغان در دفاع از حاکمان سعودی گفـت: «من انتقادهای موجود از دولت عربستان سعودی به بهانه حادثه منا را درست نمی دانم. بر عکس با توجه به تجربه شخصی خودم در حج واجب و عمره معتقدم دولت سعودی با حساسیت بالایی مسایل مرتبط با حج را مدیریت می کند. من در جایگاهی نیستم که از اینجا بنشینم و برای حاکمان سعودی دستور العمل صادر کنم و بگویم این کارتان اشتباه بوده یا نبوده است ولی معتقدم همان طور که پس از حادثه ساخت و سازهای جدید در مکه، دولت عربستان تمهیداتی برای کاهش این قبیل حوادث در دستور کار قرار داد این بار نیز قطعا مقامات سعودی تمهیداتی را برای عدم تکرار چنین حوادثی در پیش خواهند گرفت.» (2)
این نوع موضع گیری در حالی انجام می گیرد که همه جامعه جهانی بر بی کفایتی آل سعود تاکید دارند و این رژیم جنایت کار را مسئول حوادث اخیر می دانند. جالب تر از آن واکنش سایر مقامات ترک از جمله رئیس امور دینی علیه بی کفایتی سعودی ها است که اشتباه عمدی اردوغان را ثابت می کند.
همچنین ارسال پیام تسلیت محمد ششم، پادشاه مراکش به ملک سلمان، پادشاه عربستان در نوع خود تعجب برانگیز بود؛ در حالی که همگان پیام تسلیت و همدردی به خانواده های جان باختگان ارسال می کنند، پادشاه مراکش به عامل این جنایت تسلیت می گوید.
ضرورت اقدام عملی جامعه جهانی
واکنش های جهانی علیه بی کفایتی آل سعود به اندازه ای است که واکنش های منفعت محور برخی افراد تاثیری در این دریای خروشان ندارد و با این واکنش ها حقایق حوادث اخیر و به ویژه منا روشن شده است. حال وقت آن رسیده است که جامعه جهانی با یک اقدام عملی پایان بخش چنین حوادث تلخی از سوی رژیم بی کفایت آل سعود باشد.
3- دیپلماسی ...
در مقابل گستاخی های حکام آل سعود، وظیفه امت اسلامی و به ویژه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای سنگین تر است؛ لذا پیگیری بیش از پیش دولت مردان دولت یازدهم برای مشخص شدن فاجعه غم انگیز منا خواسته همه داغ دیدگان این حادثه دلخراش و انسان های منصف است.
موضع گیری های صریح مقام معظم رهبری به دنبال این فاجعه بزرگ و خواسته ایشان از دستگاه دیپلماسی و سازمان حج مایه آرامش داغ دیدگان این حادثه شد اما معظم له به لزوم پیگیری قاطع دولت مردان در این باره اشاره فرمودند: «این حادثه به هیچ وجه نباید فراموش شود و دستگاه دیپلماسی و سازمان حج موظف هستند که این موضوع را به صورت قاطع دنبال کنند.»(3) موضع گیری ایشان پس از زمانی انجام گرفت که دولتمردان جدیت کامل به خرج ندادند و مسیرهای بین المللی و خواهش از امیر کویت را انتخاب کرده بودند و این نکته مبهم وجود دارد که چرا از سوی دولت مردان موضع گیری مناسب علیه عربستان انجام نگرفت؟ اگر پیگیری مقام معظم رهبری در این باره انجام نمی شد، آیا دولت مردان ما در برابر این مصیبت بزرگ سکوت می کردند؟ آیا عزت ایرانی مورد خدشه قرار نمی گرفت؟ این موضوع تا آنجا پیش رفت که عربستان به هیئت های ایرانی به ریاست ویزر ارشاد ویزا نداد و به هیئت دیگر به ریاست دکتر هاشمی با تاخیر بسیار مجوز ورود را صادر کرد و این موضوع مورد اعتراض مناسب دولتمردان قرار نگرفت و تنها به احضار کاردار عربستان ختم شد.
لزوم یک صدایی دنیای اسلام
دنیای اسلام در برابر این فاجعه تلخ چه واکنشی انجام داد؟ انتقاد مقام معظم رهبری از عدم برخاستن صدای واحد از سوی دنیای اسلام نیز نکته قابل توجهی است. «پس از این حادثه باید صدای واحد و اعتراض دنیای اسلام بر می خاست اما متأسفانه به جز صدای جمهوری اسلامی ایران صدایی شنیده نشد و حتی دولت هایی که زائران آن ها جزء جان باختگان بودند، در قبال این فاجعه، اعتراض قابل اعتنایی نکردند.» (4) چرا دنیای اسلام عزت مسلمین را زیر سوال برده است؟
مدعیان دروغین حقوق بشر کجایند؟
در مقابل، مدعیان دروغین حقوق بشر در برابر این فاجعه دردناک سکوت کردند؛ لذا مقام معظم رهبری دستگاه های دروغ گو و منافق مدعی حقوق بشر را مورد هدف قرار دادند و از سکوت محض دولت های غربی انتقاد کردند. اما هنوز این سوال بی پاسخ مانده است که چرا شاهد موضع گیری صریح دولت مردان کشورمان در برابر این فاجعه تلخ نبودیم؟
این مصیبت بزرگ که با سوء مدیریت حکام عربستانی انجام گرفت، جدیت برخورد دنیای اسلام و دولت مردان جمهوری اسلامی ایران را نیاز داشت. عدم موضع گیری قاطع دولت مردان درباره این حادثه، دل داغ دیدگان را آزرد؛ به طوری که موضع گیری قاطعانه رهبر معظم انقلاب مرهمی بر این داغ ها نهاد.
فرجام سخن
بی کفایتی آل سعود برای چندمین بار ثابت کرد که آن ها لیاقت مدیریت مناسک حج را ندارند. واکنش هایی که در پی این فاجعه تلخ صورت گرفت، رمز واحد «بی کفایتی سعودی ها» را به همراه داشت. گرچه اکنون بر هیچ انسان منصفی پوشیده نیست که عربستان لیاقت اداره امور حج را ندارد اما برای پایان بخشی به حوادث دلخراشی که از بی کفایتی سعودی ها نشات می گیرد، ضرورت «اقدام عملی» بیش از پیش احساس می شود. انفعال در برابر جنایت های آل سعود گناه نابخشودنی است؛ لذا در شرایط فعلی اقدام جدی جامعه جهانی و به ویژه امت اسلامی و دولت مردان کشورمان برای نجات جان انسان ها ضرورت پیدا کرده است. در این میان نکته ای که قابل توجه و پیگیری است این موضوع است که فارغ از عکس العمل شدید رهبرانقلاب و تهدید حکام عربستان به برخورد سخت و شدید اما دولت یازدهم و دیپلمات های آن در پی هضم در ساختار جهانی، لبخند و خواهش از کشورهای ضعیف منطقه برای حل مشکل، واکنش های نرم و یا حتی سکوت در مقابل آل سعود بودند که به نوعی نفوذپذیری دولتمردان یازدهم را به رخ مردم انقلابی می کشد که متاسفانه این موضوع در دوسال گذشته بارها به چشم خورده است.
ارجاعات:
1. http://www.irna.ir/fa/News/81772316
2. http://rishe.ir/news/8292
3. http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=31144
4.http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=31144
<- ۹۴/۰۸/۰۹